Amerikalıların üçte ikisi, günümüzde insanlar tarafından yapılan işlerin çoğunun 50 yıl içinde robot ve bilgisayarlar tarafından yapılır hale geleceğini düşünüyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016’da hazırladığı İşlerin Geleceği başlıklı rapora göre 2020 yılına dek, otomasyon nedeniyle 5 milyon iş kaybı olacak ve bu rakam gitgide artacak. Rapora göre bundan en çok, ofis veya yöneticilik pozisyonlarıyla birlikte, imalat ve hatta hukuk gibi sektörlerdeki, bir zamanlar “garantili” olarak görülmüş işler etkilenecek.
Kâr amacı gütmeyen bir araştırma merkezi olarak uzun vadeli öngörüler geliştirmeye odaklanan Gelecek Enstitüsü’nün Araştırma Direktörü Devin Fidler, “Önümüzdeki on yılda çalışma hayatının tabiatını değiştirecek çok önemli bazı dönüşümler yaşanıyor,” diyor. Bu çerçevede, insanların gelecekteki iş ortamlarında gelişebilmesine yardımcı olacak yeni beceri ve stratejilere ihtiyaç bulunuyor.
2025 yılına hazır olmak adına hangi konularda çalışmak gerekiyor peki? Uzmanların vurguladığı altı alanı ve bu alanlarla ilgili olan ve İş İstatistikler Bürosu (BLS) gibi çeşitli kaynaklara göre en yoğun büyüme gösterecek iş kollarını bir araya getirdik.
TEKNOLOJİ VE SAYISAL DÜŞÜNME
Teknik becerilerin ön plana çıkacak olması sürpriz değil. Ancak Fidler, “sayısal düşünme”nin, yani her gün karşı karşıya kaldığımız muazzam miktardaki veri ile baş etme, örüntüleri saptama ve anlamlandırma becerilerinin de büyük önem taşıyacağını belirtiyor.
“Bize ulaşan bilgi miktarı gitgide artarken bunların altında ezilmeden değerlendirme yapabilmek epey önemli,” diyor.
İlgili işler: BLS’ye göre, 2024’e dek yazılım geliştirme alanındaki işler %18,8, bilgisayar sistemleri analizi alanındaki işler ise %20,9 oranında artış gösterecek. Pazar araştırması analistliği ve pazarlama uzmanlığı gibi, yine analitik beceriler gerektiren işler de %18,6 oranında artacak.
BAKIM HİZMETLERİ
Yaşam süresi uzadıkça sağlık sektörü de her yönden gelişmeye hazırlanıyor. Teletıp, robotik cerrahi aletleri ve diğer otomasyon biçimleri bazı sağlık hizmetlerinde değişikliğe yol açıyor. Öte yandan, işe yerleştirme ve kariyer koçluğu firması Challenger, Gary and Chirstmans, Inc. şirketinin İcra Kurulu Başkanı John Challenger, yaşam süresi uzamış ve sayıca artmış bir nüfusta gitgide daha çok kişiye sağlık hizmeti sunmamız gerektiğini ve bu nedenle bakım görevlilerine olan talebin de artacağını söylüyor.
İlgili işler: Challenger’ın şirketi 2018 ile 2025 arasındaki dönemin gözde iş sektörlerini konu alan bir analiz gerçekleştirdi ve bu sektörlerin yarısının bakım ve sağlık hizmetleriyle ilgili olduğu görüldü. Tıp teknisyenliği, fizik tedavi uzmanlığı ve iş yeri ergonomisi uzmanlığı da gözde alanlar arasında. Rapora göre, veterinerliğe de talep olacak. BLS’nin araştırmasına göre, tıbbi sekreterlik ve sağlık memurluğu gibi, bakım hizmetleriyle ilgili işlere de yoğun talep olacak. Evde tıbbi bakım hizmetlerinde de %38,1 gibi büyük bir artış görüleceği düşünülüyor.
SOSYAL ZEKA VE YENİ MEDYA OKURYAZARLIĞI
Robotların, sosyal ve duygusal zeka ya da kültürlerarası etkileşim gibi, teknik olmayan beceriler konusunda iyi bir noktaya gelmeleri uzun sürecek. Fidler, “Bir saat içinde Filipinler’den biriyle bir araya gelip çalışabildiğimiz bir dünyada çok değeli olacak bunlar. Böyle bir ortamda sanal iş birliği de gerçekten faydalı,” diyor. Ayrıca yeni medya okuryazarlığı yani farklı medya platformlarını anlamak ve onlarda en etkili şekilde iletişim kurabilmek de robotların kısa zamanda yakalayamayacağı kıymetli beceriler.
İlgili işler: Dünya Ekonomik Forumu raporuna göre satışla alakalı işler dünya çapındaki ilk beş gelişim alanı arasında yer alıyor. BLS’ye göre ABD’de perakende sektöründeki çalışmalarla birlikte, diğer satış temsilciliği pozisyonları ve müşteri hizmetleri temsilciliği gibi işlerin 2024’e dek kategorilerine bağlı olarak %6,4 ile 18,6 arası bir artış göstermesi bekleniyor.
YAŞAMBOYU ÖĞRENME
Fütürizm kuruluşu Dünya Gelecek Birliği Başkanı Julie Friedman Steele’e göre dünya şimdiki gibi hızla değiştikçe bizim de sürekli yeni şeyler öğrenen bir toplum haline gelmemiz gerekiyor. Steele, öğrenme biçimlerimizi değiştirmemiz gerekeceğini de söylüyor. Bunca şey bu denli hızla ilerlerken öğretmen ve eğitimcilerin son gelişmelere hakim olması zorlaşacak. Bilgi ve becerilerimizi güncel tutmak için en iyi kaynaklara ulaşmak adına teknolojiden yararlanacağız.
Danışmanlık sektörünün devlerinden PwC’de topluluk ve kurum lideri olarak görev yapan Antonia Cusumano, daha dinamik kaynaklara yönelmemizin de gerekeceğini söylüyor. “İşe gidiş geliş yolunda, otobüste geçirdiğiniz on dakikada, kısa eğitim videolarıyla dolu pek çok iş dünyası uygulaması kullanıyor olacaksınız. Kod yazmaya dair bilgileri tazelemek için 10 dakika C++ öğreniyor olacağım mesela. Günlük akış içinde ihtiyaç duyduğunuz herhangi bir anda edinebileceğiniz böyle minik bilgi parçalarına yöneliş olacak,” diyor.
İlgili işler: Challenger’ın şirketine göre, 2025’e kadarki dönemin gözde alanlarından sekizi eğitim ve öğretim ile ilgili işleri içeriyor. Eğitim ve öğretim WEF’in gelişim gösteren alanlar listesinde de altıncı sırada yer alıyor.
ADAPTASYON VE İŞ ZEKASI
Cusmano’ya göre, inovasyon ve girişimcilik olanaklarının artmasıyla ve proje bazlı çalışmaların ağırlıklı olduğu esnek bir ekonominin yükselişe geçmesiyle birlikte, iş dünyasının işleyişini iyi anlamak temel bir nokta olacak. Bir şirkette çalışıyor olsanız bile iş dünyasını her zamankinden daha iyi anlamanız gerekecek. Cusmano, “Y kuşağı böyle yetiştirildi. İş birliğine çok daha aşinalar. Proje bazlı çalışma tarzını anlıyor ve hızlı hareket ediyorlar. Bugünün ekonomisinin temel bir parçası bu bence,” diyor.
İlgili işler: BLS’nin tahminlerine göre, yönetim analistliği, muhasebecilik ve denetim pozisyonları 2024’te çift basamaklı bir artış gösterecek. Bir Intuit raporunun tahminine göre 2020’de ABD’deki çalışanların %40’dan fazlası serbest çalışan olacak.
Gwen Moran’ın 31 Mart 2016’da Fast Company’de yayımlanmış yazısından çevrilmiştir.
Yazının orijinal linki: https://www.fastcompany.com/3058422/these-will-be-the-top-jobs-in-2025-and-the-skills-youll-need-to-get-them