BM raporuna göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya  

 Mutluluk sıralamasında Kuzey ülkeleri başı çekiyor, ABD ise gerilemiş durumda.

Birleşmiş Milletler’in hazırladığı bir rapora göre Finlandiya, Norveç’i geride bırakarak dünyanın en mutlu ülkesi oldu.

2018 Dünya Mutluluk Raporu, dünyanın en büyük ekonomisi olmakla birlikte obezite, madde kullanımı ve depresyon krizleriyle boğuşan ABD’nin gitgide geri sıralara düştüğünü de gözler önüne seriyor.

Araştırmaya göre 2016 yılında 13. sırada olan ABD gerileyerek 18. sıraya inmiş. Listenin ilk sıralarında ise Kuzey ülkeleri bulunuyor. Zirvedeki Finlandiya’yı Norveç, Danimarka ve İzlanda izliyor.

Doğu Afrika’da yer alan ve etnik şiddet, iç savaş ve darbe girişimlerine sahne olmuş Burundi dünyanın en mutsuz ülkesi. Mutluluk seviyesi bakımından Suriye’nin de altında kalan beş ülke daha bulunuyor: Ruanda, Yemen, Tanzanya,

Güney Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti. BM ilk kez her ülkedeki göçmenlerin mutluluk seviyelerini de inceledi ve bu konuda da en yüksek puanları Finlandiya’nın aldığı görüldü.

Raporun yazarları, “Geçen yıl beşinci sırada bulunan Finlandiya bu yıl birinci sıraya sıçradı,” diyor. Öte yandan, Kuzey ülkelerinin (ve İsviçre’nin) puanlarının pek değişmediğini de belirtiyorlar.

ABD Sürdürülebilir Gelişim Çözümleri Ağı’nın her yıl yayımladığı rapora göre, tüm Kuzey ülkeleri gelir, sağlıklı yaşam beklentisi, sosyal destek, özgürlük, güven ve bolluk konusunda yüksek puanlara sahip. Sıralamalar kişilerin kendilerine dair beyanlarıyla birlikte yolsuzluk, bolluk ve özgürlük algılarını araştıran Gallup anketlerini temel alıyor.

BM’nin yeni birincisi Finlandiya, 150 yıl gibi kısa bir süre önce Avrupa’daki kıtlığı yaşamış, 5,5 milyon nüfuslu bir ülke. Finlandiya dünyanın en istikrarlı, en güvenli ve en iyi yönetilen ülkesi seçildi. Yolsuzluğun en az görüldüğü yerlerden biri ve sosyal açıdan yenilikçi ülkeler arasında. Dünyanın en çok güvenilen polis teşkilatına ve en sağlam bankalarına sahip.

Danimarka’daki Mutluluk Araştırmaları Enstitüsü’nden Meik Wiking, “Finlandiya’nın en üst sırada olması dikkate değer bir durum.  Ülkedeki kişi başına düşen gayrisafi milli hasıla komşu bulunduğu Kuzey ülkelerine kıyasla daha düşük. ABD’deki oranların ise hayli altında. Finlandiyalılar serveti iyi yaşama dönüştürme konusunda çok iyiler,” diyor.

Wiking, “Kuzey ülkeleri, vatandaşların dünyada en yüksek oranda vergi ödediği ülkeler genellikle. Fakat ülke sakinleri bunu geniş çapta destekliyor; zira insanlar böylece herkesin yaşam kalitesini artırmak adına yatırım yapıldığını düşünüyor. Ücretsiz sağlık hizmetleri ve üniversite eğitimi, mutluluğa büyük etki ediyor,” da diyor ve ABD’deki 2016 seçimlerinde Demokratların önceliklerini telaffuz eden politikacıya değinerek, “Kuzey ülkelerinde, Bernie Sanders gibilerin yenilikçiden ziyade makul olduğu düşünülür,” diye belirtiyor.

Ulusal İstatistik Kurumu’na göre Britanya’daki insanların mutluluk seviyesinde son yıllarda artış görülmüş. Fakat Birleşik Krallık, BM sıralamasında geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 19. sırada yer alıyor ve Almanya, Kanada, Avustralya’nın gerisinde, Fransa ve İspanya’nın ise yukarısında kalıyor.

BM raporunda, bir zamanlar mutluluk listelerinin üst sıralarında yer alan ABD’nin, kişi başına düşen gelir seviyesinin yüksekliğine rağmen gerilere düşmesinin nedenlerine dair özel bir bölüm de bulunuyor.

New York’taki Columbia Üniversitesi bünyesindeki Sürdürülebilir Gelişim Merkezi’nin direktörlüğünü yapan ve raporun yazarlarından biri olan Jeffrey Sachs, “Amerika’daki insanların iyi oluşlarını sürekli baltalayan, birbiriyle ilişkili üç salgın söz konusu. Bunlar; obezite, uyuşturucu kullanımı (özellikle de opioid bağımlılığı) ve depresyon,” diyor.

Afrika ülkeleri listenin sonlarında yer alıyor. Fakat Afrika’nın batısında bulunan bir ülke bu yıl farklı bir seyir gösterdi. 2015 yılında listenin en sonunda bulunan Togo, 2018 raporunda 18 sıra yükselerek en fazla ilerleme gösteren ülke oldu. Letonya ve Bulgaristan vatandaşlarının mutluluk beyanları da daha yüksek çıktı.

Mutluluk sıralamasında en büyük düşüşü, genelde orta sıralarda olan Venezuela gösterdi ve bu anlamda Suriye’yi de geride bıraktı. Rapora göre Latin Amerika ülkeleri, GSYH gibi gelir parametrelerinden beklenene kıyasla daha yüksek puanlar alıyorlar genellikle. Hızla büyümekte olan doğu Asya ülkeleriyle zıt bir durum sergiliyorlar bu bakımdan. Latin Amerika’nın yolsuzluk, şiddet, gelir eşitsizliği ve yoksulluk gibi meseleleri gayet iyi biliniyor; ancak bu ülkeler mutluluk raporunda nispeten yüksek puanlar alıyorlar sürekli. Yazarlar bu durumu, “yakın aile ilişkilerinin ve destekleyici diğer sosyal ilişkilerin yoğunluğu, gelir kriterlerine olumlu etki yapıyor genellikle,” diye yorumluyor.

Rapora göre, insanlık tarihinin en büyük göçlerinden biri (Çin’in kırsal kesimlerindeki yüz milyonlarca kişinin kentlere gitmesi) mutlulukta hiç artış yapmamış. Oxford Üniversitesi’nin Oxford Çin Ekonomisi Programı’nda görevli bulunan ve BM raporunu hazırlayan isimlerden olan John Knight, “Kırsal bölgelerden kentlere göçlerinden bu yana yedi buçuk yıl geçmiş olmasına rağmen insanlar, memleketlerinde kalsalardı olacaklarından daha az mutlular genellikle,” diyor.

Mutluluk sıralamasındaki ilk 10 ülke – 2018

(ülkelerin 2017 yılındaki sıralamaları parantez içinde belirtilmektedir)

  1. Finlandiya (5)
  2. Norveç (1)
  3. Danimarka (2)
  4. İzlanda (3)
  5. İsviçre (4)
  6. Hollanda (6)
  7. Kanada (7)
  8. Yeni Zelanda (8)
  9. İsveç (10)
  10. Avustralya (9)

Mutluluk sıralamasındaki son 10 ülke, 2018

(ülkelerin 2017 yılındaki sıralamaları parantez içinde belirtilmektedir)

  1. Malavi (136)
  2. Haiti (145)
  3. Liberya (148)
  4. Suriye (152)
  5. Ruanda (151)
  6. Yemen (146)
  7. Tanzanya (153)
  8. Güney Sudan (147)
  9. Orta Afrika Cumhuriyeti (155)
  10. Burundi (154)

Patrick Collinson’ın 14 Mart 2018’de The Guardian’da yayımlanmış yazısından çevrilmiştir. 

Yazının orijinal linki: https://www.theguardian.com/world/2018/mar/14/finland-happiest-country-world-un-report

Yayım tarihi
Genel olarak sınıflandırılmış

Yorum Gönderin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.